Den se starým hasičským autem a střílení z luku


 Den se starým hasičským autem a střílení z luku


   



   Dnes nás bylo pomálu, ale o to více jsme si den užili. Nejprve jsme se pokochali všemožným hasičským vybavením na Řevnickém náměstí. Viděli jsme auta stará jako tatínek Janky, i nejnovější vozy dobrovolných hasičů. Muzika ale opravdu byla velmi intenzivní a tak jsme zase co nejrychleji zamířili zpět do luhů a hájů našeho kopce.


   Cestou jsme se oddělili školáci spěchali za svou prací, školkáčci užili si vycházkového tempa a přítomnosti bývalého hlavního průvodce školky Peťana. Někteří vesele švitořili okolo, jiní jeho přísnou notu raději jen zpovzdálí pozorovali.
Všechny nás čekalo něco nového - Peťan společně s průvodci a za podpory Radomíra a Báry vytvořili improvizovanou střelnici, která nás přenesla do doby bojovníků a divokých amazonek. 
Pro některé to byla věru výzva, dozvěděli jsme se mnoho nových věcí, uslyšeli nová slova - tětiva, terč, končík, letky, hrot, nátepník. Učili jsme se správnému postoji, trénovali ná-dech spolu s ná-tahem. Cílili jsme až u tváře a mířili do středu svého i terčového a věru - nelítalo mnoho šípů mimo, to mi věřte. Poznali jsme přísná pravidla při střílení, mohli jsme sledovat, jak se daří našim kamarádům, a jak s vlastním tělem a středem zápasíme my.
Byly ale i děti, pro které Peťanova přítomnost byla natolik nová a jiná, že se k luku ani neodvážili a tak silný Šimon jen zkoušel s Petrem natahovat tětivu - která se nesmí pouštět naprázdno, tak na to pozoooor! Almička si jako velká slečna opodál vila věneček a rozhodně nechtěla zkoušet něco tak podivného jako střílení.
Ale nutno říci, že máme i skutečné talenty - a tak se ukázalo, že malý František jistě v sobě má lučištníka, protože jeho zájem i um byly opravdu nadtříleté, také malá Rozi překvapila svým uvolněným amazonským stylem. Vytrvalí střelci - Anička, Jasmínka, Viki a Ondra dokázali čekat, podávat šípy ostatním a naslouchat radám zkušeného lučištníka.
Věru, byla to dnes podívaná opravdu zajímavá, a tak doufám, že střelecké dílny budeme opakovat a zařadíme střílení do pravidelného programu, protože i mezi stávajícími průvodci máme skryté střelce :-)
Janka

Žádné komentáře:

Okomentovat