Napsali o nás

Krátké filmy:


Lesní školka ZeMě 2012

ZEMĚ, Z TEBE, Z NEBE, říjen 2014




Články a videa o lesní školce a škole ZeMě: 


Babyweb

A2LARM

Galerie Ne

Tv Stream

Záznam z besedy "Jak se tvoří škola?"

záznam z Duše K, září 2014

Fotoreport z vysvědčení, 2013

Czech women are making scholl change happend

Rodinné vzdělávání

Fotoreport od Hofika z Festivalu ZEMĚ, Z TEBE, Z NEBE 2014

Obrazem, r. 2013




Žínky zdobily věnec i vlasy, pánové chystali borovičku

V Řevnickém Hnízdě lesní školky ZeMě  se konala slavnost stavění Majky.

V neděli 29.4. 2012 se v Hnízdě lesní školky ZeMě konala slavnost stavění májky. 
Podle jedné z organizátorek, uťatý ověnčený strom zasazený do země, za dob našich předků znázorňovala spojení mužského a ženského principu a zároveň nebe se zemí. Bývala to oslava jara a celá vesnice jí přivolávala dobrou úrodu.
Byl horký den, scházeli jsme se pomalu ve španělském stylu maňana - tedy zítra je taky den. Zato však v dobré náladě. Kamarádi  z Mořinky dovezli menší borovičku. Tu pánové - kluci, tatínci, průvodci a spříznění muži na hladko ohoblovali, zatímco žínky malé i velké napřed ozdobily velký vrbový věnec a potom i své vlasy květinami, holčičky i věnečky na hlavy stihly. K tomu se prostor školky ZeMě plnil líbeznými zvuky houslí a cella, které vydávala část Slavnostní kapely písněmi z Čech, Moravy i Slovenska o zeleném věnečku a lásce co není stálá. 
Každý si vybral stužku oblíbené barvy a přivázal ji k budoucí májce a pak už začala hlavní část slavnosti. Dívčí skupinka obsadila v zemi vykopanou jámu s věncem a kolem tančila a zpívala věnečkový taneček. Kluci a muži připravili Májový kůl k akci a houpavým to krokem se s ním přiblížili ke kroužku holčičímu za zvuku písně "přece tvoje nebudu ani jednu hodinu". Když došlo na "...a ty přece budeš má " už se ověnčená májka za všeobecného veselí sázela do jámy. Dalo sice trochu práce než jsme rozpletli všechny ty stuhy, kterých bylo požehnaně, ale pak už nic nebránilo tomu, abychom na kůlu společným tancem utkali “tkaninu života”, kde každé vlákno a všechny barvy jsou stejně důležité, tak jako každý tady na Zemi.

Bylo to jedno z těch odpolední, kdy máte možnost zažít chvíle obyčejného života, jež vás naplní pravdivým pocitem štěstí. Žádný ohňostroj vášní, barevná světla či velký oheň, ale dotyk opravdovosti života v jeho ryzí podobě. Tento zážitek si schovám do archivu těch, na které myslím, když naděje je poskrovnu.

Helena PELIKÁNOVÁ, Zadní Třebaň

Popisy fotografií: 
1. Kateřina Kotková tentokrát v roli houslistky Foto Petr Korbelář
2. ZDOBILI MÁJKU Slavnost v řevnické lesní školce ZeMě Foto Petr Korbelář 



Žádné komentáře:

Okomentovat