Plané bylinky 4.6.2013

Dneska jsem putovala s lesní školou a školkou za planými bylinkami. Měla jsem je zasvětit do tajů rostlinek, které lze ochutnat a jíst. Děti to ale skoro vůbec nepotřebovaly, dokonce naučili oni mě novým věcem. Do té doby jsem třeba nikdy neochutnala mladé jehličí ze smrku ;-)

Začali jsme pomaloučku a u Elišky na zahradě jsme si vyčistili zuby přesličkou. K tomu jsme dostali od Marka výborný čaj a začalo svítit i sluníčko. Ten den se ani déšť neukázal.

Pak jsme ochutnali mladé lístky lípy, protože cestou k lesu jsme míjeli zahradu, která měla z lípy živý plot (?) a byl nedávno ostříhaný. Lístky byly tudíž obzvláště měkké a sladké. Dětem opravdu moc chutnaly.

Bylo docela těžké odlákat děti od potůčků, které se vylily všude okolo nás a oni na nich stavěly hráze z bahna a kamínků. Pokud se to ale podařilo, samy uměly rozeznat alespoň polovinu planých bylinek. Cestou ochutnaly třeba šťovík, šťavel, jetelíček, popenec břečťanovitý, jitrocel, kontryhel, hluchavku bílou i nachovou. Řekli jsme si o bršlice kozí noze a kostivalu. Tyto bylinky ale už dobré nejsou. Lze je jíst jen časně na jaře - mladé listy nebo celé vršky. Stejné je to i s plicníkem, který jsme cestou nepotkali. Obecně platí pravidlo, že čím mladší rostlinka je, tím je chutnější.

Kousek od srubu jsme našli i česnáček lékařský (chutná po česneku a je ho teď nad Řevnicemi plno), ptačinec žabinec (nejchutnější planá bylinka) i sedmikrásky a okvětní lístky šípkové růže.

Ukázali jsme si konvalinku, kterou si ovšem lze splést s medvědím česnekem. Na rozdíl od něj ale nevoní po česneku, i květy mají obě rostliny jiné. Sezóna medvědího česneku už končí, ovšem příští rok se za ním vydejte do Havlíčkových sadů v Řevnicích za Žabkou. Prý ho tam roste hojně.

Vrchol přišel s lopuchem, který byl premiéra i pro mě. Děti vydolovaly z mokré země pár kořenů, Sebastian je očistil, umyl a nakrájel. Chutná vážně výtečně (něco mezi ředkvičkou, kedlubnou a petrželí). Na lavici jsme pak dali přinesené bylinky, namazali si kváskový chléb tvarohem a začala hostina. Každý si sypal jaké bylinky chtěl. Do polévky jsme si pak přidali ptačinec, česnáček a Káča přinesla hrst kvítků hluchavky.

Bylo to krásné. DÍKY! Zuzana

PS: školáci, kteří dnes ve škole nebyli, mají na srubu každý po jednom malovaném pracovním listu ;-) 

Připojuji pár inspirujících odkazů: 
http://fenix.savana.cz/doku.php
http://www.novazem.info/jedle-rostliny-podrobny-prehled/ (na konci jsou zajímavá videa)

A ještě obrázek, který jsem při té příležitosti dětem nakreslila:

Žádné komentáře:

Okomentovat