Speciální hosté

 
   Během působení školky a školy nás navštívilo mnoho zajímavých hostů z celého světa. Někteří přišli jen na návštěvu, jiní se stali součástí výuky, kdy dětem i nám vyprávěli rozmanité životní příběhy a souvislosti spojené s jejich kulturou. Někteří pak dokonce sami s dětmi prošli zajímavými rituály a projekty.
Děkujeme.



 Aztécký přítel z Mexika Tecciztemocc 
se kterým jste měli to štěstí zažít společně s dětmi hned několik tradičních slavností, jako jsou Oslava Rovnodennosti, Indiánské křtiny, potní chýše Temascal a zahájení školního roku s Piňatou. 





Amadou Fall
Zahrál nám na božský a královský nástroj koru a na děti měl jednu prosbu - ať doma poděkují mamince za všechno, co pro ně každý den dělá.



Pablo Russell
Jedno z  poselství, které předal dětem: Jsme jako Matka Země. Naše vlasy jsou tráva, naše kosti hory. Tepny a žíly jsou řeky a prameny, náš dech je jako vítr, naše srdce je středem Země.



Hivshu 
Šaman Inuita ze severu Grónska - předvedl nám roztodivné zvuky všech zvířecích obyvatel za polárním kruhem - tuleně, narvala, ledního medvěda. Zabubnoval na buben ze sobích parohů a vyprávěl nám o svých přdcích. Všichni jsou naši předkové - i kameny a stromy. A je třeba se k nim všem chovat s úctou. 
Pro mě byla velká inspirace, že za starých časů se u nich děti učily prostě bytím s rodiči, posvátné písně se učily třeba pod stolem při hře, když zpívali dospělí...



Ondřej Smeykal
Přišel nám vyprávět o Austrálii a také nám zahrál na domorodý nástroj didjeridoo. Stali jsme se lovci v australské buši, pomalovali se jílem čtyř barev a dělali jsem všemožné zvuky na přilákání zvěře.


Alicia Hamm
Indiánská babička,která předává učení kmene Lakotů, nás navštívila již několikrát. S její pomocí jsme v lese poblíž našeho zázemí vytvořili medicínský kruh a dětem přinesla spoustu příběhů. Třeba o síle našich vlasů, které fungují jako antény naší intuice. Vyprávěla o indiánském kmeni, jejíž stopaři byli tak vyhlášení, že je v americké armádě nasadili jako zvědy. Ale ouha, jak jim ostříhali vlasy po vojensku, svýc schopností pozbyli...
A jak vypadala za starých časů u vás škola? Ptaly jsme se.
U nás dřív žádné školy nebyly. Děti se učily tím, že následovali dospělé, každý podle toho, kam ho to táhlo - jeden šel s lovci, druhý pomáhal připavovat jídlo, nebo pozoroval řemeslníky a dělal to po nich. To bylo pro nás velkou inspirací a snažíme se naší školu tímhle směrem posouvat.

 Augustin Grefa
 Šaman ze střední AMeriky vyprávěl dětem jak ve dvou letech byl opuštěn uprostřed pralesa několik kilometrů od domova a musel si sám najít cestu domů a hlavně utkat se se svým strachem. Protože jak máš v pralese strach, staneš se okamžitě něčí potravou. Tato iniciační cesta byla součástí jeho tradiční výchovy.


Marisa Alcalá
Naší školu v rámci své návštěvy Čech také navštívila porodní babička z KAnárských ostrovů , která nejen děti naprosto okouzlila a vyprávěla nám o Kanárských ostrovech a jak tamní původní obyvatelé přicestovali na vorech ze staré Atlantidy a na každém voru si přivezli obilí, pár psů, koz a ovcí, které zde pak pěstovali. 
A jak fungovala tamnější matrilineární společnost, jak se rodilo v jeskyních a děti se trénovaly od miminek házením gofiových kuliček. 

Ješi
O Tibetu nám přišle vyprávět Ješi se svojí českou ženou Hankou. Dozvěěli jsme se co všechno skrývá tibetská domácnost - že třeba místo koupelny a záchoda, které mají spíš venku, mají v každém mdomě místo pro modlitební místnost.
A viděli jsme na projekcích velehory, a jaky a rozesmáté děti s tvářemi červenými od mrazu.




 Kasia Kordylewska z Polska
Po babičce zdědila dar provázet umírající na druhý břeh. S naší milou Kasiou se již tradičně setkáváme v období dušiček a vyprávíme si příběhy našich babiček a dědů, ale i kamarádů a třeba i pejsků, kteří se už vydali na dalekou cestu.
V Polsku, odkud Kasia pochází se dodnes ctí čas se zemřelým, který po tři dny zůstává doma obklopený svou rodinou za svitu svíček a KAsia říká, že je orpadvu na tom zemřelém vidět, jak se mu ulevuje, když se s ním přijdou rozloučit a on může pomalu se odebrat dál.



Marie Vnoučková 
Porodní babička, do jejíchž rukou se narodilo nejedno z našich dětí si přišla se školáky povídat o tom, jak se ocitlo miminko v bříšku, jak roste v těle maminky a jak to je, když přichází na svět a jak o takové miminko pečovat.




Guru Shiva Shankar z Indie, Slunovrat 2013

 
                                        


Žádné komentáře:

Okomentovat