PRŮVODCI
školky a školy ZeMě


Průvodci provázejí děti na jejich každodenním putování nejen krajinou ale i životem se všemi jeho zázraky, svízeli a překvapeními.
Průvodci organicky během školkování vytvářejí s dětmi pravidla pobytu ve školce/škole pro lepší společné fungování a bezpečnost. Doprovázejí děti v jejich spontánních hrách a dodávají jim případné podněty. 
   Během roku se průvodci kromě běžných situací s dětmi dokáží kreativně vyrovnat se spoustou neočekávaných událostí jako výpadky vlaků v zimě, proměny počasí apod.

Do kolektivu se také během roku zapojují nové děti - vlastně s každým dítětem integrujeme celou rodinu s veškerými specifiky.


   Průvodci se kromě provázení dětí účastní schůzek se zástupci Rady. Každý měsíc probíhá interní setkání průvodců, kde se tvoří koncepce na další měsíc, sdílejí se zkušenosti atd.
Dvakrát za rok probíhá schůzka s rodiči, kde se mohou dozvědět od všech průvodců konkrétní poznatky o svých dětech.


Své prožity s dětmi průvodci shrnují každý svým originálním způsobem  formou  "vysvědčení", které v tištěné podobě dostanou rodiče na konci školního roku.





Michaela Formanová
Dychtivá studentka školy života, nadšená maminka dvou dětí. 
Absolventka masérské školy, kurzů Shiatsu, Aromaterapie a dalších citlivých technik pro podporu harmonie těla i duše. 
   Spoluzakladatelka lesní školky a komunitní školy ZeMě, kde je jejím úkolem komunikace s rodiči a veřejností, přijímání nových dětí a PR.
Od roku 2014 také průvodkyní.
   Byla i u zrodu divadla Kampa - www.divadlokampa.cz.
Aktuálně ve výcviku Craniosakrální biodynamiky.




Kateřina Kotková
  Veškeré mé působení na ZeMi má společný cíl - návrat k celistvému a přirozenému životu na naší krásné planetě. Ve škole působím jako koordinátorka koncepce a snažím se pomáhat posouvat školu tím směrem, kam to táhne i naše děti. S dětmi provozuji muzicírování a jsem jejich průvodkyně. Baví mě předávat jim zejména poznání o propojení celého světa v jeden úžasný celek a taky se od nich učit a být s nimi v jejich moudrosti, přímosti, spontánnosti, hravosti. Snažím se též o propojení práce jednotlivých průvodců ve škole. Posílám pravidelné týdenní zprávy o dění v naší chaloupce pod lesem. Jsem kontaktní osobou pro rodiče, kteří chtějí přihlásit své dítko do naší školy. Spolu s Janou Knotkovou pořádáme semináře pro zájemce o založení vlastních komunitních škol.

Pro školku ZeMě jsem napsala cyklus povídání pro děti o Živlech a jejich proměně během roku v přírodě a lidových tradicích, které se chystám vydat v příštím roce jako knížku. Pro účely školy jsem napsala cyklus básniček "1,2,3,4,5 - v číslech skrytý celý svět". Iniciovala jsem držení tradičních slavností v průběhu roku (Dušičky, Masopust, vynášení moreny, otvírání studánek, Májka a další) a vznik Slavnostní kapely, která hraje na školkových slavnostích i jinde. Spolu se sestrou Markétou jsme vyday CD autorských písní pro děti "Vyrostla tu kytička"(2012)
Mimo rámec školy praktikuji shiatsku a další metody celostného léčení (kineziologie, bachova květová terapie, reiki a další). Zaměřuji se nejen na ženskou tématiku (ženské cykly, podpora početí, porod, klimakterium, vztahy) a nabízím své služby ženám v těhotenství, při porodu a po něm jako dula.





Petr Vohryzka 
Průvodce školkových dětí od roku 2012,
 je také permakulturním zahradníkem, umělcem a zkušenosti má i s lidmi s handicapovanými.



Eliška Kašparová
Absolvovala  taneční konzervatoř Duncan Centre v roce 1999, stáž na Rotterdamse Dansacademie v Holandsku (2000), stáž v choreografickém centru Clauda Brumachona a Benjamina Lamarche v Nantes ve Francii a několik dílen Buto se Sumako Koseki.
Byla  členkou lidového souboru Jaro pod vedením Živany Vajsarové a prof.Františka Bonuše.
Spolupracovala na mnoha tan.projektech,např.s Petrem a Matějem Formanovými v pražském Národním divadle (opera Kráska a zvíře, Čarokraj), Evou Blažíčkovou (umělecko-vzdělávací projekt Špalíček) .
Účinkuje v interaktivních představeních pro děti Pohádka po kapkách autorek Lenky Tretiagové a Terezy Marečkové, Putování ve větvích Lenky Tretiagové a Ondřeje Lipovského a Krabat Lenky Tretiagové a Vojtěcha Švejdy.
 www.divadlosebou.com
Zakládajícím členem skupiny současného tance Nanohach.V roce 2009 nominována na cenu Sazky za interpretaci představení Miluj mě, Nigela Charnocka.
www.nanohach.cz
Je zakládajícím  členem o.s.Země ze-mě, klub pro rodiče a děti,který vede lesní školku, školu a předškolku Klubíčko v Řevnicích.
Aktivně se věnuje taneční pedagogice pro děti od 2let a dospělé.



Jan Španbauer (Španďa)  
Jmenuju se Honza a je mi 44 let. 
Kromě lesní školy a školky, kde pracuji jako průvodce od roku 2013,
 pracuji jako zahradník a občas si zahraji divadlo pro děti.  Miluji přírodu, pěstuji bonsaie, sbírám kameny a ptačí pera a chodím se psy po horách.
Hraju na několik hudebních nástrojů.
Baví mě objevovat nové a zapomenuté radosti.



Jan Bružeňák
Tvořím hudebně, výtvarně a řemeslně, venku i vevnitř, zabývám se vegetariánskou kuchyní, inspiruji se přírodou a životem. V práci s dětmi jsou mi blízké především principy svobodných škol typu Summerhill a intuitivní pedagogiky.
Průvodcem dětí zeMě od podzimu roku 2014




Gabriela Doubek
Průvodkyně lesní školky ZeMě od roku 2010. Několikaletá praxe s dětmi, také handicapovanými a z dětských domovů, praxe v komunitním centru Camphill v Anglii. Vystudovala Akademii sociálního umění Tabor, obory jako arteterapie, muzikoterapie, dramaterapie a léčebná pedagogika, dále SMŠUD atelier výroby loutek a masek v Praze Čakovicích. 
Spoluzakladatelka divAdílny - divadelní dílničky pro děti předškolního věku.
Lektorka plavání v babyclubu Plaváček - www.plavacek-deti.cz/ 
   Maminka dvou dětí Magdalénky a Františka.
Zájmy - joga, zpěv, divadlo, arteterapie, lidé a cesty.

rozhovor v Galerii Ne



Linda Nollová 
 Vytváří výtvarnou podobu ZeMě. 
Od roku 2013 průvodkyně dětí. 
V současnosti spolu s malým Jonášem pomáhá v zázemí.



Markéta Kotková 
Výtvarnice a malířka, členka školková kapely Země, jako průvodkyně od roku 2012, v současnosti na mateřské. Podílí se na výtvarné dílně v Klubíčku pro nejmenší.
 Více o Markétě na webu: www.kotkova.cz



Klára Modrá
Průvodkyní od podzimu 2015.



Milan Pražák


Tomáš Kolařík
Vypadá to se mnou následovně.
Od r. 2009 - 2012 jsem studoval VOŠ grafickou v Hellichově ulici
                             obor knižní grafika u ak. mal. Milana Erazima.
Od r. 2013 studuji na Akademii výtvarných umění v Praze
                  v atelieru malba 2 u Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy.
Mojí vášní je kresba, grafika a malba. Jo to je fakt vášeň, vlastně se
ničím jiným moc nezabývám. Teda ještě taky objevuju, co znamená
"ŽÍT ŽIVOT".
Děti ze školy země jsou pro mně hodně velkou inspirací! Těžko říct, 
kdo koho víc učí!



Petra Kasová
Vystudovala jsem střední zdrávku a peďák, ve zdravotnictví jsem se příliš nezdržovala. Pracovní zkušenosti mám zejména jako pedagog  ve speciálním školství (internát při ZŠ pro zrakově postižené a Odborné učiliště pro žáky s více vadami) a neziskové organizace zaměřené na sociální služby  pro zrakově postižené (o.s. Okamžik). Spoluzaložila jsem o.s. Designhelp. Prošla jsem různými vzdělávacími kurzy, a tříletou sebezkušenostní arteterapeutickou skupinou u Ak. Mal. Kamily Ženaté. Jsme spokojená máma teď už tříleté, adoptované Klárky. Zajímá mne práce s pamětí těla, aromaterapie, bylinkářství, zahrady blízké přírodě. Poslední roky mne mimo rodičovství těší obyčejné věci jako pečení kváskového chleba, zavařování marmelád, šití a budování naší zahrady. Žiji s rodinou zatím v Praze.



Tereza Hrabě (Vlčice)
 Miluje tento svět a slunce a miluje vše nepoznané. Třeba staré zahrady, půdy a zamčené komnaty a hledání dalších světů za rohem, v trávě, v druhých a v sobě. Miluje děti a divadlo a divokost. Vystudovala dramatickou výchovu na JAMU v Brně a s přáteli pořádá Divoké tábory pro malé divochy. Mít možnost s dětmi objevovat svět bez škatulek a omezení je pro ni velkým darem.


Hostující

Kryštof Pohl
Z touhy po pravdě jsem vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. V průběhu studia jsem vedl kurzy pro děti zaměřené na audiovizuální tvorbu. Mám čtyři mladší sourozence Báru, Davida, Sáru a Huberta. Mám rád jogu, tanec a sport, protože se protáhnu a cítím se potom dobře v těle. Mám rád básničky a příběhy, protože když je píšu nebo poslouchám, tak se cítím jako doma. A taky mám rád vše, co je primitivní: přírodu, obrázky, kameny, pírka, bláto, chleba, indiány, objetí, blbnutí, oheň a přátelství a tak. Do školky jsem přišel jako průvodce s rokem 2014 a jako pravidelný průvodce skončil na podzim r. 2015





Michal Turek
hudební doprovod, violancello v Klubíčku pro nejmenší





Ti, kteří šli kus cesty s námi

  Naše velké poděkování patří Peťanovi Josefusovi, našemu  zakládajícímu průvodci, který školce vtisknul velkou část její podoby a vydržel s námi celé 3 roky :) od 3. 2009 do 3. 2012 (teď se rozhodl naplno se věnovat svému řemeslu).




Sebastian Janota 
Vystudoval religionistiku na Filozofické fakultě UK, hraje v kapele Ora pro nobis, cvičí a praktikuje jógu. V lesní školce působil od roku 2009 do roku 2015. Díky!



Dále děkujeme Míle Jekoshové, Richardu Vítovi, Ivaně Petlachové, Danče Kořínkové, Jance Knotkové, Zuzce Chovancové Holubcové, Honzovi Hakenovi, Báře Hikl, Chrisovi Wilsonovi  a dalším. 

1 komentář: