Deníček 11.12.2012

Milí rodiče,

ve školce je teď sníh, a to je nová síla. Účinkuje na obě strany. Chladný vzduch spouští rýmy, z těla se vylučuje spousta nečistot (zimní "ozdravná rýma", všichni pořád potřebují smrkat), dětem je tu vedro, tu zima. Kdo nemá dobré botky nebo nabere sníh, trápí ho pak promoklé boty... Bílý sníh je ale radost z čistoty v krajině, lehkost, utlumení všech zvuků (navozuje posvátné předvánoční lesní ticho) a spousta možností pro hry.

Děti dnes mluvily o svých zážitcích s Mikulášem, anděly a čerty. Také jsme se sklouzli na cestě, kde snaha místních údržbářů zprůjezdnit cestu posolením vyústila v klouzajdu, zakrytou čerstvým ranním sněhem. Na místě, kde jsme po několik úterků stavěli náš lesní bunkr, jsme si rozdělali oheň (podařilo se nám nasbírat březovou kůru, chrastí, menší klacíky) a měli jste vidět tu veselou podívanou, když ohnivý šotek začal olizovat větvičky a okolní sníh s nelibostí a syčením pomalu ustupoval a naše ruce začalo hřát teplo.

Někdo s Richardem štípal, sekal, lámal a nosil větve, jiný stavěl ze sněhu, další zase pokukovali tu zde tu onde a povídali moudře přemoudře "co a jak" :-) Kuba navíc dovezl pořádný vozík uhlí a tak jsme neváhali a pomohli jsme s uklízením: některé děti mi pomáhaly držet pytle. Musím říct, že poklona před Kubou: nabíral si pytle tak plné, že se s nimi dalo sotva pohnout a převážel je dovnitř do sklepa, a když jsme již museli na vlak, zbývala ještě nepřeskládaná polovina vozíku. Fakt pořádná šichta!

Mějte se hezky,
Sebastián

PS máme prosbu: kdo můžete a je to ve vašich silách, pořiďte svým dětem malou karimatku pod zadek, kterou si budou nosit v batůžku. Neváží prakticky nic a přitom je to dar z nebes, když všade leží sníh... Karimatku nosí i Richard, ale když by měly všechny děti své, mělo by to tu výhodu, že si mohou sednout například do kruhu kolem ohně všichni čelem...

Žádné komentáře:

Okomentovat